сряда, 11 ноември 2015 г.

Шоколадово-маслено и е днес на Сряда. Кафеено-орехово. Дали заради шоколадовите сънища или заради носещите се рано сутрин гъделичкащи ухания от работещите пекарни, не беше сигурна. Това съвсем нямаше значение, особено когато едно от тези натрапчиви гъделичкащи ухания кацна на връхчето на чувствителния и нос и я заведе право пред витрината на една малка сладкарничка със старомодна, леко поизбеляла табела с метални орнаменти, в края на тясната уличка. Странно как не я беше забелязала преди! Тя плесна с ръце при вида на всички онези подредени на лъскави подноси маслени сладки с бадемчета, цветни френски макарони, канелени кръгчета с орехи, сиропирани пасти с какаови, орехови, маслени, бисквитени и карамелени блатове с изкушаващи шарени ивици бял шоколад и черешов сироп върху тях, поставките с торти, декорирани със сметанови розички, шоколадови еклери, захаросани плодове и карамел, редиците с тартовете, пълни с яйчен крем и екзотични плодове, панерите с ябълкови пайове и прясно изпечени кроасани с бадемова паста, красивите кутийки с бонбони, завързани с широки златисти панделки. 
-Такива витрини трябва да бъдат забранени! Само изкушават хората, когато са на диета! - тя чу някакъв глас зад гърба си и се обърна. Гласът идваше от хубавата жена с леко кисела физиономия, която очевидно нямаше никаква нужда от диета. Усмихна и се Сряда.
-Едно парченце шоколадово вълшебство няма да навреди-намигна и тя.
-Мислите ли?-жената я погледна недоверчиво.
Сряда кимна утвърдително. -Даже е препоръчително, когато човек няма настроение. Погледнете ги и ще откриете вашето парченце настроение за днес.
Жената се поколеба, но все пак залепи нос на витрината.
Ето-каза Сряда, посочвайки кутийка с орехова паста-това е моето. Даже ако се заслушате ще чуете и тънковото му орехово гласче, което казва "Изяж ме".
Жената леко се усмихна. -Като Алиса.
-Да, само че я нашия случай няма да станем по-високи, а само по-усмихнати и щастливи.
След малко двете седяха на кръгла масичка с шарена покривка и се наслаждаваха на вълшебния вкус на шоколадовите пасти. Усмихваха се.
/"Малки приказки за всеки ден"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар